Helhedsplan 2020

 
Januar 2020


Helhedsplan 3.0
for Haraldsted og Allindemagle sogne

Baggrund
Ringsted Kommune, Landsbyforum og landområderne i Ringsted Kommune igangsatte i 2013-2014 et samarbejde omkring udarbejdelse af helhedsplaner for udviklingen i de enkelte landområder. Helhedsplanen skulle vise retningen for udviklingen i de enkelte områder i et længere perspektiv (5-10 år), og skulle konkret bidrage til udmøntningen af den landdistriktspolitik, der var under udarbejdelse på daværende tidspunkt. Det var den overordnede vision, at udformning af udviklingsplaner skulle bygge på en stærk lokal proces, således at planerne fremover kunne give et legitimt grundlag for prioriteringer såvel internt i områderne som på tværs af kommunen.

I Haraldsted Allindemagle sogne gennemførtes i 2014 en omfattende kommunikationsindsats, der gav grundlag for formulering af en helhedsplan med fire fokusområder og fem konkrete indsatser. I 2017 blev helhedsplanen opdateret og de to planer har siden udstukket den overordnede retning for en række succesfulde udviklingsprojekter, der er gennemført af sognenes beboere, som enkeltpersoner eller i regi af foreninger og institutioner. Der er i de forgangne år opnået mange gode resultater, og mange af målene i helhedsplanerne er nået. Lokalrådet for Haraldsted Allindemagle har derfor i efterår og vinter 2019/2020 igangsat en revision af helhedsplanen, hvor fokusområderne revurderes og nye mål identificeres.
Metode for opdatering af helhedsplan, 2020
Lokalrådets kernegruppe igangsatte revisionen med en intern diskussion, hvor fire overordnede indsats områder blev identificeret. Diskussionen skete på baggrund af et møde i Ringsted kommune, hvor revision af kommunens landdistriktspolitik blev behandlet og der er således en parallelitet i revision af politiske planer på to niveauer – kommunalt og lokalt i Haraldsted Allindemagle.

De fire indsatsområder er:
• Bosætning og Erhverv
• Trafik og trafiksikkerhed
• Værdier i Haraldsted Allindemagle sogne
• Landsbyklyngen Søskovlandet

På borgermøde i oktober 2019 diskuterede de fremmødte de fire indsatsområder. I diskussionen blev der fokuseret på beskrivelse af overordnede målsætninger, mens forslag til konkrete virkemidler (projekter) ikke blev prioriteret på dette tidspunkt i processen. Helhedsplanen skal angive målsætninger og pejlemærker for områdets udvikling i et længere perspektiv, hvor borgerne skal have frihed til hen over årene at udvikle projekter, der bidrager til at udvikle området i den ønskede retning.
Kernegruppen vil på dette grundlag udarbejde oplæg til helhedsplan, der dels vil blive diskuteret i Lokalrådets koordinationsgruppe (januar 2020), hvor alle områdets foreninger og institutioner er repræsenteret og dels fremlagt til offentlig debat ved Lokalrådets generalforsamling (februar 2020) inden planen endelig vedtages.

Beskrivelse og målsætning for prioriterede indsatsområder
Bosætning og Erhverv
Haraldsted Allindemagle sogne er kendetegnet ved at have spredt bebyggelse i det åbne land, en række landzone-landsbyer men ingen byzone-landsby. Dette har stor betydning for de muligheder, der er for ny bosætning i området. Det er vigtigt for områdets ”liv”, at der er et mangfoldigt udbud af boliger, der imødekommer behovet for borgere i forskellige livssituationer. Tilflytning er således grundlaget for at bl.a. børnehuset og skolen fastholdes og udvikles ligesom det er grundlaget for, at frivilligt arbejde i foreninger og aktive netværk
sikres.

Bosætning baseres primært på salg af eksisterende boliger. Det er imidlertid områdets vision, at nye boliger og boformer etableres gennem salg af grunde (huludfyldning i landzonelandsbyer) og ikke mindst gennem etablering af boliger i eksisterende bygninger, der f.eks ikke længere bruges til deres oprindelige formål. Lokalrådet vil i dialog med kommunale politikkere og embedsfolk arbejde for at finde løsninger, der overvider de eksisterende lovgivningsmæssige barrierer, således at der åbnes mulighed for flere husstande på eks. større gårde. Det er også områdets vision, at der etableres bofællesskab med flere mindre lejligheder, hvor beboerne indgår i et forpligtigende fællesskab med hinanden og områdets øvrige beboere.

Størstedelen af områdets erhvervsaktive beboere pendler ud af området, idet der kun i begrænset omfang er arbejdspladser i landbrug, serviceerhverv samt offentlige institutioner. Det er visionen at lokale arbejdspladser i området fastholdes og udbygges, således at området ikke affolkes i dagtimerne. Erhvervsudvikling i området ønskes primært inden for landbrug, fødevareproduktion og liberalt erhverv.

Trafik og trafiksikkerhed
Områdets borgere oplever store udfordringer i forhold til trafikal infrastruktur og trafiksikkerhed. Borgere er i høj grad afhængig af privat kørsel og megen trafik på de små veje betyder, at bløde trafikanter er sårbare. Forbedring af trafikale forhold – såvel kollektiv trafik, infrastruktur som sikkerhed er et område, det kun i meget begrænset omfang kan løftes af frivillige kræfter. Det er imidlertid områdets vision at frivillige netværk løbende er i dialog med kommunale politikkere og embedsfolk med henblik på at synliggøre områdets behov og sikre disse prioriteret i forbindelse med kommunale indsatser.
Det er visionen, at områdets borgere herunder børn og ældre skal kunne bevæge sig sikkert i området uden at være afhængig af bil. Der skal være stier og sikre veje på tværs i området, der muliggør at områdets fysiske mødesteder og den diffuse og spredte bosætning bindes sammen. 


Værdier i Haraldsted Allindemagle sogne
Borgere i Haraldsted Allindemagle sogne nævner typisk to årsager til, at de holder af at bo i lokal området: naturen og det stærke lokale netværk.
Det er målet at fastholde og udvikle den stærke tradition for frivilligt arbejde i relation til foreninger og institutioner, således at sociale netværk og menneskelige værdier styrkes. Det er derfor en prioriteret indsats, at kulturelle tilbud og netværk løbende udvikles og tilpasses de aktuelle behov. Det er også vigtigt, at nye frivillige involveres, samtidig med at ”de gamle” forsætter, således at kontinuitet og fornyelse går hånd i hånd. En forudsætning for dette er, at der sikres tydelig og rettidig kommunikation samt koordination på tværs af foreninger, institutioner og netværk. En anden forudsætning er, at der findes egnede mødesteder og at disse vedligeholdes og støttes praktisk og økonomisk.
Den nære adgang til natur og rekreative muligheder er bl.a. en konsekvens af den diffuse bosætning med mindre landsbyer. Området er præget af sø, skov og eng og disse områder udnyttes i vid udstrækning af de lokale borgere og gæster udefra. Som et særligt klenodie findes naturlokaliteten Allindelille Fredskov, der er en af de vigtigste naturlokaliteter i hele Danmark. Skoven er kendetegnet ved at være levested for en lang række dyr og planter, som kun findes her i hele Danmark, herunder mange vilde orkideer. Til skoven er også knyttet mange geologiske og historiske oplevelser. Det er målet at fremme adgangen til Allindelille Fredsskov såvel som naturen i almindelighed og at understøtte aktiv brug af naturen. Et element her er også arbejdet for stier og sikre veje, der kan bide området sammen. 


Landsbyklyngen – Søskovlandet
Haraldsted-Allindemagle har sammen med lokalområderne Fjellebro-Kværkeby, Vigersted og Jystrup-Valsølille etableret en landsbyklynge gennem deltagelse i projekt ”Landsbyklynger” (DGI, Realdania, Bygge- og Anlægsfonden). Projektet, der formelt blev afsluttet i 2019, har styrket udviklingen og samarbejdet på tværs af alle områderne udover hvad der ville have været muligt for hver enkelt af områderne. Samarbejdet fortsætter derfor i landsbyklyngen ”Søskovlandet” og nye projekter er i støbeskeen.

Det er målet for Haraldsted Allindemagle at arbejde åbent og konstruktivt inden for Søskovlandet for herved at opnå synergi mellem områdernes individuelle styrker og traditioner. Klyngesamarbejdet kan i princippet adressere en lang række af fælles udfordringer og der skal derfor til stadighed være en åben dialog om, hvad der bedst løftes i samarbejde og hvad der bedst håndteres lokalt.

Søskovlandet har udarbejdet sin egen strategi med fire fokuspunkter, som vi i Haraldsted Allindemagle sogne støtter, da de i meget høj grad er sammenfaldende med målsætningerne nævnt for vores lokalområde:

 Cykelveje/stier og trafiksikkerhed i Søskovlandet
 Naturpark Søskovlandet Sjælland
 Udendørs aktivitets- og naturhus i Søskovlandet Sjælland
 Kommunikation i Søskovlandet Sjælland


Den fremadrettede proces
Helhedsplanen er et styringsredskab og et dynamisk arbejdsdokument. Den overordnede indsats koordineres af Haraldsted Allindemagle Lokalråd, der også varetager kontakten til Ringsted Kommune, Landsbyforum og de øvrige landområder.

Planens og de enkelte indsatser fremdrift evalueres årlige på Lokalrådets generalforsamling i februar måned.

Foreninger og institutioner har (selvfølgelig) fuld integritet og selvstændighed, men opfordres til at koordinere og tilrette deres initiativer jf. den overordnede helhedsplan for området. Dette samarbejde facilliteres gennem områdets koordinationsgruppe, der er nedsat i regi af Lokalrådet med repræsentanter fra områdets foreninger, institutioner og netværk.

Alle dokumenter, der relateres til helhedsplanen og aktiviteterne i relation til denne, offentliggøres på lokalrådets hjemmeside www.Flueblomsten.dk
Anne Klee  | Tlf.: 21221082