Formandens beretning

Kernegruppen - Haraldsted Allindemagle Lokalråd 2017
Efter såvel ekstraordinær som ordinær generalforsamling i begyndelsen af 2017 fik vi etableret en ny organisation af Haraldsted Allindemagle Lokalråd med koordinationsgruppe og kernegruppe. Formålet med den nye organisation var at styrke Lokalrådets mulighed for at understøtte områdets udvikling på to fronter: koordinationsgruppen initierer lokalrådet aktiviteter, der binder området sammen på tværs af netværk, foreninger og institutioner, og hermed skaber grundlag for samarbejde og gensidig støtte og for kernegruppen varetager interesser for områdets beboere i et ”semipolitisk” arbejde i Landsbyforum og i dialog med Ringsted Kommune (politikere og embedsmænd). I 2017 har der helt naturligt været stort fokus på at implementere den nye organisation, og jeg synes helt overordnet, det er lykkedes med godt resultat, selvom vi selvfølgelig lige skulle finde ud af, hvorledes opgaver og ansvar skal fordeles mellem de to grupper. Da vi også fik ny kasserer, var der også udfordringer med ganske almindelige administrative forhold som bank og tegningsrettigheder, men det er også faldet på plads.
Fra kernegruppens perspektiv har det især været nye projekter og arbejdet i Landsbyforum, der har præget året. Det er igen i 2017 lykkedes at tiltrække en del kommunale midler fra de forskellige landområdepuljer til aktiviteter i området, hvilket helt sikkert er med til at øge tilbuddene og give flere mulighed for at være aktive i lokalområdet. Lokalrådet har således fået støtte fra Temaudviklingspuljen til afholdelse af guidet bustur for nytilflyttere og til gennemførsel af Haraldsted by Night 4.0. Begge arrangementer blev gennemført med stor succes og bidrager i høj grad til at øge kendskabet til vores lokalområde og styrke de sociale relationer mellem beboere. Især viste Haraldsted by Night endnu engang, hvor mange spændende virksomheder, organisationer og tilbud, der findes lokalt, når vi sammen åbner dørene for hinanden. Det har også gennem 2017 været en fornøjelse at opleve, hvorledes de mange nytilflyttere aktivt tager del i såvel Lokalrådets aktiviteter som de mange andre aktiviteter, der udbydes fra foreninger og institutioner.
I 2017 lavede vi også en revidering af områdets helhedsplan. Den første plan blev udformet på baggrund af en meget omfattende proces med inddragelse af mange lokale borgere tilbage i 2014 og heldigvis er mange af de projekter og tanker, der dengang blev udformet, blevet realiseret. Der var således behov for at opdatere planen og sætte fokus på nye perspektiver og ønsker, så nye projekter kan udformes og støttes via den kommunale helhedsplanspulje. I 2017 var der en mindre proces med høring i forskellige kredse samt præsentation ved Grundlovsfesten i præstegårdshaven.
Det lykkedes herefter at få beskrevet to projekter til Helhedsplanspuljen, der blev imødekommet ved den sidste ansøgningsrunde i 2017. Det betyder, at projekterne skal gennemføres i 2018. Lokalrådet er formelt ansøgeren for disse projekter, men projektet forankres gerne hos andre ”ildsjæle”, der typisk også har etableret anden finansiering og frivillig arbejdsindsats. På denne måde sikres, at midlerne fra helhedsplanspuljen ”geares” og at projekterne har stærk lokal forankring. I 2017 fik Haraldsted Forsamlingshus støtte til udskiftning af taget, hvilket er et rigtig godt bidrag til den fortsatte istandsættelse af forsamlingshuset, som forsamlingshusets bestyrelse er ankermænd for. Der er også blevet givet støtte til etablering af en adgangssti fra Haraldsted by til oplevelsesstien, hvilket har været et lokalt ønske i mange år. Her er det en ”borgergruppe” fra Haraldsted, der har taget teten og arbejdet videre med de tanker Ringsted Kommune havde gjort sig om projektet uden at de kunne etablere finansieringen.
Det forgangne år har også budt på etablering af en landsbyklynge i samarbejde med Vigersted, Kværkeby-Fjellebro og Jystrup-Valsølille Lokalområder. Landsbyklyngen – Ringsted Nord, er etableret i regi af et stort projekt støttet af DGI, Realdania og Lokale og Anlægsfonden. Ideen om at styrke samarbejdet mellem lokalområderne og derigennem gøre områderne til endnu bedre steder at leve blev allerede udformet i forbindelse med udarbejdelse af vores helhedsplaner i 2014 og 2017. Klyngeprojektet blev bevilget i slutningen af 2017 og henover nytår er arbejdet med at få mange borgere involveret og få identificeret konkrete aktiviteter blevet igangsat. Det bliver meget spændene at følge, hvad dette samarbejde kan give anledning til.
2017 har igen været et spændende år, og der skal lyde en stor tak til alle, der bidrager og deltager i de mange forskellige aktiviteter. Det er en almindelig erfaring lokalt hos os i Haraldsted Allindemagle, men også kommunalt og på nationalt plan, at udvikling i landområderne skal drives fra bunden for at blive en succes – og her synes jeg, vi har et godt grundlag og et højt aktivitetsniveau. Mange lokale er involveret på forskellige måder og niveauer og netop diversiteten, gensidig tillid og glæden ved samarbejde er fundamentet for, at der sker udvikling hos os. Jeg er sikker på, at også 2018 bliver et godt år!

Beretning fra Koordinationsgruppen

2017 blev året hvor koordineringsgruppen blev etableret!
På vores første koordineringsgruppe møde blev vedtægterne gennemgået, således at alle fik samme billede/forståelse af hvad gruppens primære opgave er: ”at facilitere samarbejde og koordination mellem områdets foreninger, institutioner og ad hoc netværk/arbejdsgrupper med henblik på at give borgerne de bedst mulige kultur- og fritidstilbud.” På samme møde præsenterede hvert område deres årsplan og de efterfølgende 3 mødedatoer blev fastlagt.
Koordinationsgruppen har i 2017 bestået af nedenstående repræsentanter samt Vibeke Reiter:

De efterfølgende 3 møder i 2017 blev afholdt med følgende faste agenda:
- Tilføjelser/ændringer af årsplan fra hver enkelt
- Kommende arrangementer – evt. udfordringer
- Afsluttede arrangementer – hvad skal vi gøre igen/hvad skal vi ikke gøre igen?
- Øvrige punkter fra gang til gang, evt. Helhedsplanen, Stafet for livet osv.
- Evt.
På alle møderne er der blevet sparret om muligheder/udfordringer. Nogle datoer er blevet flyttet, da der ellers ville være flere arrangementer samme dag - det er stort set lykkedes  Jeg vil ikke beskrive alle arrangementerne, her vil jeg henvise til den enkelte forening/institutions årsberetning. Jeg vil dog nævne et enkelt, som ikke er opstået fra en forening – nemlig vores ”Stafet for livet”. Tænk at det lykkedes ”Team Allindelille” at gå i 24 timer, blot fordi der er én som ønsker at gøre en forskel. Her kan vi alle lære noget, vi kan lykkedes med alt hvad vi gerne vil, blot der er en ide og nogle der bakker op om ideen.
Det har været en virkelig god oplevelse at starte denne fantastiske gruppe af ildsjæle op. Lad 2018 bliver året, hvor ideer og opbakning hertil sprudler!
Anne Klee  | Tlf.: 21221082