Lokalområdets bidrag til revision af Ringsted Kommunes landdistriktspolitik

Generalforsamling 2012
Generalforsamling 2012
 
Bidrag til revision af Ringsted Kommunes landdistriktspolitik
 
Landsbyforeningerne i Ringsted Kommune udbeder sig i mail den 1. november 2012 tilbagemelding om de enkelte landområders syn på:
- Landsbyidentitet for eget område. Styrker og kvaliteter
- Visioner og ønsker til fremtiden. Herunder satsningsområder
 
Haraldsted Allindemagle Lokalråd afholdt generalforsamling den 15. november 2012, hvor de fremmødte med udgangspunkt i formandens beretning diskuterede områdets identitet og værdier samt hvilke drømme og visioner, der findes for fremtiden. Nærværende dokument er udarbejdet på grundlag af denne diskussion.
 
Haraldsted og Allindemagle er to landsogne placeret i det nordvestlige hjørne af Ringsted Kommune. Sognene befolkes at godt 1.300 borgere, der bor spredt – i det åbne land eller i en af de 6 små landsbyer (Haraldsted, Allindelille, Allindemagle, Valsømagle, Skee og Estrup). Ingen af de små landsbyer har status af ’byzone-landsby’, hvilket har betydning for mulighed for udvikling af områdets boligudvikling.
 
Fællesskab - natur - kultur
Området har et stærkt foreningsliv og stor opbakning til kirke og skole – fællesskab er en bærende værdi for området beboere. Området har et kæmpe udbud af aktiviteter og arrangementer, der retter sig bredt mod mange forskellige borgere – tilbud til enhver smag – og altid forankret i frivillig indsats. Når én får en idé og brænder for at føre den ud i livet, er der altid andre der slutter op og bidrager. Borgere i området repræsenterer mange forskellige kompetencer både faglige, praktiske og organisatoriske – en spændende og værdifuld mangfoldighed, hvilket betyder at samarbejdet giver synergier på tværs og alle oplever glæde og tilfredshed ved i fællesskab at nå større mål end man hver især ville kunne nå alene. Området anerkender, at Ringsted Kommune bidrager økonomisk gennem udviklings- og kulturmidler til gennemførsel af mange aktiviteter og vi oplever at såvel kommune som området får stort udbytte af dette, idet frivillige kræfter gear’ de kommunale midler og effekten derved bliver mangefold forøget udover hvad den lille finansielle ramme ”retfærdiggør”.
 
Citater:
• Let at leve sin egen kulturarrangør ud
• En ide bliver hurtigt til mange
• Mange byder sig til, når andre får en (skør) idè
• Mange bidrager, flere nyder – på et andet tidspunkt er rollerne byttet om
 
Områdets natur og historie er central for områdets borgere – mange identificere sig med området og fortæller gerne om, hvorfor de er glade og stolte over at bo her. Mange har netop bosat sig her fordi de har søgt et område med stort fællesskab og ’højt til loftet’
Citater:
• Naturen er et samlingspunkt (vandskel, højdedrag, flueblomst,…)
 
Området er præget af oprindelige kulturværdier og ønske om at have et levende lokalområde, hvor et helt livsforløb kan leves – dog med forståelse for at unge mennesker forlader området mens småbørnsfamilier flytter til. Der er stor opbakning bag kirken og viljen til fortsat at have en skole, har resulteret i etablering af Allindelille Friskole – efter at Ringsted Kommune valgte at lukke områdets folkeskole. Friskolen har stor opbakning både fra børnefamilier og fra områdets borgere i almindelighed. Det er også vigtigt for områdets integritet og friskolens fremtid fortsat at have aktive dagplejere og en børnehave ligesom den lokale satellit af Ringsted Ungdomsskole er et vigtigt tilbud til de store børn/unge. Foreningslivet står stærkt med vægt på traditionelle tilbud som idræt, 4H og spejder. Lokalrådet virker som paraplyorganisation, der binder sammen på tværs af foreninger og institutioner, og varetager den overordnede kontakt til Ringsted Kommune.
Citater:
 
• Der skal kunne leves et helt liv på landet
• Vi bor spredt – men fællesskaberne er tætte
• Lokalrådet er en ”paraply”-organisation for mange bobler, laug, arbejdsfælleskaber.
 
Visioner og ønsker til fremtiden
Udvikling og udbredelse af fællesskabet og fællesskaberne i området er centralt for borgernes ønsker til fremtiden. Der er en klar oplevelse af at der er mange store og små fællesskaber, der har større eller mindre – eller ingen, kontakt med hinanden. Det er borgernes ønske, at store og små fællesskaber udbygges og at det sker på en måde, hvor der etableres større og mindre fællesmængder. Områdets sammenhængskraft, fællesskabsoplevelsen og trygheden for den enkelte vil styrkes, hvis der er et udbredt kontakt indenfor og mellem konkrete netværk.
En centralt forudsætning for denne vision er forsat mangfoldighed – der skal være plads til forskellige mennesker – alder, interesse, beskæftigelse mm. Områdets aktiviteter baseres på spontane initiativer og gode idéer. Der er ikke i området ønske om større koordinering eller samlet plan for områdets udvikling. Der er stort ønske om og behov for at få Friskolen med dens nye personale inkluderet i lokalområdets fællesskab. Fokus må være på at styrke den lokale opbakning til skolen, så især bestyrelsen får overskud til aktiv interaktion med lokalområdet.
Citater:
 
• Mangfoldigheden skal fortsat styrkes
• Mange dele/netværk skal have mulighed for at knyttes sammen – kortlægning af netværk
• Vi skal ikke begrænse hinandens initiativer
• Vi har brug for skolen, og skolen har brug for os (forventningsafklaring)
 
En anden central forudsætning er at der findes et eller flere mødesteder, hvor borgerne kan mødes og være aktive sammen. Pt. er mange forskellige mødesteder i spil – både konkret: idrætsforeningens klublokale, forsamlingshuset (der trænger til renovering og nyt live), skolen (hvor aftale med friskolen diskuteres), kirken og i drømmene: Landlyst (hvor ansøgning om brugsret er fremsendt til kommunen) og sprøjtehuset i Haraldsted (der viser sig at ligge på landsbyjord – og trænger til istandsættelse).
Citater:
 
• Vi har brug for ét samlingssted?
• Vi skal prioritere vore kræfter
 
I forhold til disse mødesteder og til de mangeartede aktiviteter generelt er områdets beboere gode til at bidrage med arbejdsindsats og finde finansiering af små projekter bl.a. via kommunale udviklings- og kultur-midler samt mindre private fonde. Det er i denne sammenhæng vigtigt at den bureaukratiske styring holdes på et absolut minimum, da for meget styring er svær at forene med frivilligt arbejde. Det har imidlertid vist sig meget svært for de frivillige ildsjæle i området at tiltrække finansiering til et stort moderniseringsprojekt af Haraldsted Forsamlingshus og det kunne i denne sammenhæng være ønskeligt om der kunne indgås et offentligt-privat samarbejde omkring projektet med bl.a. fokus på fundraising.
 
• Sammenhængskraft og aktivitet inkl. erhvervsaktivitet i et moderne, tyndt befolket område baseres også på gode internet-forbindelser, hvorfor det vil have stor betydning for Haraldsted og Allindemagle sogne at få det elektroniske netværk udbygget. Gennem de seneste år har foreninger og institutioner i lokalområdet udbygget sine hjemmesider, der i dag er en central informations- og kommunikationskilde for områdets borgere. En udvikling, der sammen med de offentlige myndigheders forventning om stigende omfang af digital kommunikation efterlader især nogle af områdets ældre borgere i et tomrum. Lokalrådet har derfor overvejelser om hvorledes der kan skabes en platform eks. IT-cafe, der kan hjælpe borgere der måtte have behov med digital kommunikation.
 
Områdets borgere ønsker at åbne området for andre end lokale, og fortælle den gode historie om natur, kultur og værdierne ved at bo på landet. Eksempelvis vil sprøjtehuset i Haraldsted efter istandsættelse kunne være udgangspunkt til at fortælle historien om Haraldsted og Knud Lavard ikke alene for de lokale men også for turister i Ringsted Kommune, der måtte komme forbi på vandring, cykel, hest eller i bil. Tilsvarende vil et besøgssted kunne etableres ved Haraldsted Forsamlingshus, hvor den spændende natur i Allindelille fredsskov kan præsenteres. Samarbejde med Naturfredningsforeningen og Historiens Hus bør udvikles ligesom der fortsat skal søges etableret en adgang til Haraldsted sø fra Haraldsted by således at vandrere på den kommende oplevelsessti og lokale kan udnytte de rekreative værdier ved søen.
 
Områdets beboere har fortsat et ønske om billigere kollektiv trafik i aftentimer og weekend
 
Citater:
• En ”skurvogn” til naturformidling ved Fredsskoven
• Flextrafik er OK, men stadig for dyr for de unge
• Sætter pris på områdets historie – og gøre den tilgængelig for andre
 
Haraldsted Allindemagle Lokalråd ser frem til fortsat dialog og diskussion i relation til revision af kommunens landdistriktspolitik ligesom vi glæde os og med forventning imødeser møde med repræsentanter for de kommunale forvaltninger om muligheder for udviklingen og samarbejde i netop vores område.
 
Dorte Lau Baggesen
formand, Haraldsted Allindemagle Lokalråd
16. november 2012
Anne Klee  | Tlf.: 21221082