Møde om landsbyidentitet

 
Referat
Haraldsted-Allindemagle lokalråd 15. april 2013      Plan og byg
_______________________________________________________________
Niende møde i en møderække omkring projekt ”Landsbyidentitet”. Mødet fandt sted i Allindelille idrætsforenings lokale på Allindelille Friskole.
 
 
Mødedeltagere:
Haraldsted-Allindemagle Lokalråd samt repræsentanter fra lokalområdet.
Landsbyforum: Peter Hansen og Leif Gredal
Ringsted Kommune: Henrik Østergaard, Marianne Marott Olesen, Elisabeth Skogstad, Frank Hagerup og Frank Nielsen (referent).
 
Haraldsted-Allindemagle Lokalråd havde inden mødet fremsendt en liste med fokuspunkter til diskussion på dialogmødet. Fokuspunkterne vil indgå i udarbej-delsen af den nye landdistriktspolitik.
 
 
• Velkomst ved formanden for Haraldsted-Allindemagle Lokalråd, Dorte Lau Baggesen.
 
 
• Formanden lægger vægt på ”helt liv på landet – fra vugge til grav”.
• Der er ikke det store behov for nye byggegrunde – afrunding af landsbyer er tilstrækkeligt. Generelt er det mere vigtigt, at ”kitte” det eksisterende samfund sammen end at der kommer ny bosætning.
 
 
• Forsamlingshuset er vigtigt for lokalområdet. Forsamlingshuset kan være center for kultur, samling, naturformidling osv. Der kan fx også være van-drehjem, infocenter osv. Partnerskab ønskes med fx Kongrescentret eller Historiens Hus. Huset trænger til renovering. Lokalrådet har søgt fonde om midler til formålet, men uden resultat. Formanden inviterede kommunen til et styrket samarbejde i relation til forsamlingshuset. Formanden spurgte ”hvordan kommer vi videre?”.
 
 
• Det er vigtigt at styrke IT-infrastrukturen i lokalområdet. Mulighed for god internet forbindelse understøtter bosætning, små-erhverv, kommunikation med det offentlige m.m. Spørgsmål om IT forbindelsen i ’Landlyst’ kan benyttes. IT-dækning ønskes ved forsamlingshuset FREM. Kan der ikke opstilles en mobilmast ved skolen, så kan den opstilles ved forsamlings huset. Frank Nielsen orienterede om, at kommunen tager initiativ til at kontakte udbyderne for at presse på for en bedre dækning.
 
 
• Formanden er glad for støtten fra Ringsted Kommune, da det giver socialt kit.
 
 
• Haraldsted-Allindemagle har ingen byzone – dette giver en mere splittet opdeling, da der intet naturligt center er. Man bor i området, men ikke så mange arbejder her. Der er et folkeligt kulturliv, fx ca. 100 til madbiks sidste gang, der afholdes banko én gang månedligt med ca. 100-120 deltagere. Den årlige ’Haraldsted By Night’ (åbent hus i lokalområdet) er også en event der afholdes – der sker alligevel en del når man går lidt i dybden. Alt i alt et aktivt kulturliv i området.
 
 
• Institution er vigtig da denne er fødekæde til skolen. Institutionen må gerne være fra 0-6 år i stedet for fra 0-3 år. Henrik Østergaard svarer: der ar-bejdes forvaltningsmæssigt med problemstillingen og at der er en privat-skole er ikke en hæmsko, men bolden ligger hos politikerne. Økonomi og børnetal spiller ind og børnetallet er desværre lavt. Dog er det opløftende at politikerne laver beregninger over mulighederne. Henrik Østergaard tager ønsket om institution fra 0-6 år med tilbage.
 
 
• Lokalrådet er interesseret i aktiviteter på ”Landlyst” herunder, at låne loka-ler. Lokalrådet kunne fx lave it-kurser for de ældre.
 
 
• Ringsted Oplevelsessti diskuteres – emnet er vigtigt.
 
 
• Trafik: Frank Hagerup orienterede om trafikstier og prioriteringen af 10 strækninger i kommunen. Holbækvej- Allindelillevej er ikke med på udval-gets prioriteringsliste.
 
 
• Udviklingsmidler og Kulturmidler giver stor værdi i lokalområdet. Det er gode midler selvom rammen ikke er så stor.
 
 
• Elisabeth Skogstad orienterede om vandrefestival – status er, at lokalrådet deltager med arrangeret vandreture i lokalområdet.
 
Anne Klee  | Tlf.: 21221082